085 - 0270 271

Beleggen in Obligaties

De vaste rente kan oplopen tot maar liefst 7,4%

Met de lage spaarrentes gaan steeds meer mensen op zoek naar alternatieven. Bent u ook op zoek naar een alternatief? In obligaties beleggen is een interessante optie.

 

Wat zijn obligaties?

De obligatie is over het algemeen een wat minder risicovolle belegging dan een aandeel. Een obligatie is een schuldbewijs van een lening die is aangegaan. U leent dus geld uit aan de uitgever van de obligatie. Het heeft een vaste looptijd en jaarlijks wordt rente uitgekeerd. Na afloop van de looptijd wordt de obligatie weer afgelost. Het rendement is vaak hoger dan op een spaarrekening, omdat het risicovoller is dan sparen, maar het is niet zo risicovol als u denkt. Staatsobligaties zijn minder risicovol dan bedrijfsobligaties, omdat daar het risico bestaat dat het bedrijf failliet gaat en de lening niet terugbetaald kan worden. Bij IFH-Holding kiest u wel voor bedrijfsobligaties, maar in een sector die minder risico’s met zich meebrengt dan in andere branches.

 

Soorten obligaties

Er zijn verschillende soorten obligaties:

  • Obligaties met een vast rendement: Bij deze obligaties ontvangt u een vast rendement gedurende de looptijd.
  • Obligaties met een variabel rendement: Als deze gekoppeld is aan de marktrente, zal de rente stijgen als de marktrente stijgt, maar dalen als de marktrente daalt. In tijden van lage rente is dit minder interessant.
  • Zerocoupon obligaties: Deze obligaties vergoeden geen rente en worden tegen een lagere waarde verkocht, dan de terugbetaalwaarde. Het verschil is het rendement.
  • Geïndexeerde obligaties: De rente die vergoed wordt, is gebaseerd op een index, bijvoorbeeld de prijsindex.
  • Converteerbare obligaties: U krijgt aan het einde van de looptijd uw lening niet terugbetaald, maar u kunt worden uitbetaald in aandelen van het bedrijf waaraan u de lening verstrekt hebt. Dit levert vaak minder rendement op, omdat u de mogelijkheid krijgt om op een later moment aandelen te ontvangen. Dit kan aantrekkelijk zijn, als er een stijging van de aandelenkoers verwacht wordt.
  • Eeuwigdurende obligaties: Deze obligatie heeft geen vervaldatum, of deze is nog onbekend. U ontvangt wel rente.

Met een hele lage rente, zoals nu het geval is, zijn veel obligaties heel gevoelig voor renteschommelingen. Als u een 10-jaars obligatie koopt en in deze 10 jaar stijgt de rente met 1%, dan verliest de obligatie 10% in waarde. Kies daarom voor obligaties met een wat kortere looptijd.

 

Waar investeert u in?

IFH-Holding neemt deel in bedrijven die actief zijn op het gebied van internetmarketing en webshops. Deze markt groeit nog steeds en daarom is investeren aantrekkelijk. Investeren in obligaties in een dergelijke sector levert een goed rendement op. Ook als uw investering niet zo hoog is. Op deze manier is in obligaties beleggen een prima alternatief voor sparen.

Investeren in Obligaties

De looptijd van deze obligatie is 60 maanden. Direct na de start wordt begonnen met de betaling van aflossing en rente. Bij deze vorm heeft u de zekerheid dat er elke maand een overschrijving plaatsvindt en uw investering langzaam maar zeker weer bij u terug komt met een aantrekkelijke rente.

Disclaimer

De geprojecteerde en genoemde financiële cijfers, bedragen en percentages zijn voornamelijk gebaseerd op veronderstellingen en geprognosticeerde ontwikkelingen met kennis en ervaring in marketing gerelateerde bedrijven. Hoewel de Uitgevende Instelling haar uiterste best heeft gedaan haar ervaring en deskundigheid in te zetten bij de verduidelijking van deze cijfers, is het onmogelijk om een volledig accurate prognose te doen aangezien niet alleen bekende gegevens, maar ook (onzekere) toekomstige ontwikkelingen zijn meegenomen. De geprognosticeerde resultaten kunnen ook tegenvallen. Als gevolg hiervan kunnen de Obligaties in waarde dalen en/of kunnen Rentevergoedingen en/of Aflossingen niet tijdig, niet, of gedeeltelijk plaatsvinden.