Sparen met Hoge Rente?

Groene obligaties

Home » Investeren » Groene obligaties

Groene obligaties groeien sterk in populariteit. Een vaste rente ontvangen en tegelijkertijd een groene of sociale impact maken, is voor veel beleggers aantrekkelijk. Want of het nu gaat om duurzame vormen van energie, herbebossing of projecten omtrent schoon water: als belegger in groene obligaties weet u (beter) waar uw geld naartoe gaat. Die transparantie spreekt aan. Volgens het Climate Bonds Initiative, een belangenorganisatie voor beleggers in groene obligaties, bereikte de totale uitgifte van groene obligaties in 2020 bijna 270 miljard dollar. In 2021 was dat aantal al opgelopen tot 509 miljard dollar. Wat is een groene obligatie precies? Dat leest u hieronder.

Wat is een groene obligatie?

Een ‘gewone’ obligatie wordt uitgegeven door een overheidsinstantie of een bedrijf om geld op te halen. Het doel kan uiteenlopend zijn: van het aanvullen van tekorten tot het doen van investeringen in nieuwe projecten. De basis van een groene obligatie is gelijk aan een ‘gewone’ obligatie, maar de verstrekte lening heeft een ‘groene’ bestemming. Het geld dat de obligatie-uitgever ophaalt met een groene obligatie mag echt alleen worden ingezet voor specifieke projecten met een duurzaam karakter. Denk aan een investering in duurzame energie of een andere duurzame, ecologisch verantwoorde investering.  

Groene energie is een ‘schone’ vorm van het produceren van energie. Daarbij is het belangrijkste doel om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Om dit doel te bereiken, zijn er in 2015 in Parijs daarover wereldwijd afspraken gemaakt. In 2030 zou de uitstoot al 49% minder moeten zijn. Dit is noodzakelijk omdat CO2 de grootste veroorzaker is van klimaatverandering, opwarming van de aarde en stijging van de zeespiegel. 

Sparen met Hoge Rente?
veilig-rendement

Overheden zetten hun opbrengst vaak in voor zaken als het aanleggen van windmolenparken, het verbeteren van wegen en bruggen, het isoleren van huurwoningen of het in bredere zin beter omgaan met de gevolgen van klimaatverandering. Bedrijven besteden de financiële middelen die voortvloeien uit groene obligaties door bedrijven bijvoorbeeld aan de bouw van een milieuvriendelijke kantoren en het opwekken van duurzame energie met zonnepanelen en/of een warmtepomp. Als obligatiehouder weet u dat u dus niet alleen financieel rendement behaalt, maar ook maatschappelijk een bijdrage levert.

Een hoge rente, zonder koersschommelingen

Het is mogelijk! Investeren in obligaties met een zeer hoge rente waarbij IFH-Holding BV uw contractpartij is.

waar gaat u in beleggen

Het keurmerk van groene obligaties

Groene obligaties worden ook wel green bonds, klimaat- of energie-obligaties genoemd. Als ze een impact-obligatielabel krijgen, dan hebben ze een keurmerk in handen waaruit blijkt dat ze een positieve bijdrage leveren aan het milieu of op sociaal vlak. Het keurmerk wordt ondersteund door Europese richtlijnen in de Europese Green Bond Standard. In deze richtlijnen staat precies wat er onder groen verstaan wordt en wat niet. Die richtlijnen zijn er zodat investeerders niet op het verkeerde been worden gezet door bedrijven of overheden die aan greenwashing doen.

Greenwashing houdt in dat een bedrijf of overheidsinstantie zegt de ontvangen gelden duurzaam in te zetten, maar dat in de praktijk nalaat. Als een obligatie groen is, dan is er volledige transparantie over het gebruik van het geld en staan de desbetreffende duurzame projecten specifiek omschreven. Zo weten de investeerders zeker dat het geld dat ze uitlenen bij deze projecten terechtkomt.

Minder rente bij groene obligaties

In de praktijk blijkt dat uitgevers van groene obligaties doorgaans minder couponrente aanbieden dan obligaties die gelijk scoren op andere aspecten en van dezelfde overheidsinstantie of hetzelfde bedrijf zijn. Omdat ze weten dat hun geld een groene of sociale bestemming heeft, gaan investeerders vaak met de lagere rente akkoord. 

Geen belastingvoordelen

Soms wordt er beweerd dat groene obligaties belastingvoordelen opleveren. In Nederland is hier in ieder geval geen sprake van. Dat komt omdat groene obligaties buiten de Nederlandse groenregeling vallen die een belastingvoordeel geeft aan investeerders in zogeheten groenfondsen. Daardoor betaalt u als obligatiehouder van groene obligaties gewoon belasting in Nederland, net zoals u dat doet voor andere beleggingen.

De geschiedenis van groene obligaties

De groene obligatie kent een relatief jonge geschiedenis. Zweedse pensioenfondsen namen in 2007 het initiatief en richtten zich tot de Wereldbank. Ze wilden investeren in projecten die het klimaat ondersteunen, maar wisten niet waar ze hiermee terecht konden. Voor de Wereldbank vormde dit een prikkel om een jaar later een groene obligatie uit te geven. Sindsdien hebben groene obligaties een enorme vlucht genomen. Voor beleggers is het een manier om hun beleggingsportfolio te verbreden en een bijdrage te leveren aan de benodigde klimaatverandering en de transitie van verspilling naar circulariteit.

hoger rendement

Wie geven groene obligaties uit?

Vooral overheden geven groene obligaties uit. Het gaat dan om landen als Nederland, Frankrijk of Duitsland, maar ook lokale overheden zoals provincies en gemeenten. Ook bedrijven of andere instanties bieden groene obligaties aan. Het gaat om multilaterale instellingen (waaronder de Europese Investeringsbank en de Wereldbank) en verschillende bedrijven, die al dan niet genationaliseerd zijn.

De Nederlandse overheid heeft voor zo’n zes miljard euro aan groene staatsobligaties uitgegeven. Er is vraag naar meer, maar vanwege de strikte voorwaarden waaraan groene obligaties moeten voldoen, is de uitgifte beperkt. Als belegger in groene staatsobligaties weet u in ieder geval dat uw uitgeleende geld daadwerkelijk bij duurzame projecten belandt.

De voordelen van groene obligaties

Groene obligaties hebben een paar nadelen. Zo moet u extra transactiekosten betalen, omdat de obligatie-uitgevers verplicht zijn om het gebruik van de opbrengsten te volgen, monitoren en rapporteren.

Sparen met Hoge Rente?
Obligaties kopen

De reden dat groene obligaties niettemin populair zijn, is meervoudig. Allereerst benadrukken groene obligaties het duurzame karakter en de duurzame visie van een overheid of een bedrijf: daarmee maakt de overheidsinstantie of het bedrijf zich populairder en laat het zien achter de klimaatdoelen van Parijs te staan. Daarnaast zorgen groene obligaties ervoor dat er een ander soort investeerder wordt aangetrokken. Dit zijn particulieren en bedrijven die niet alleen maar investeren om er zelf rijker van te worden, maar ook omdat zij waarde hechten aan het behalen van de klimaatdoelen van Parijs.

Het risico van groene obligaties

Groene obligaties leveren geen extra beleggingsrisico op. Wel is het handig om te checken of het geld inderdaad voor een specifiek groen project wordt gebruikt. Verder gelden dezelfde risico’s bij groene obligaties als bij ‘gewone’ obligaties: geld uitlenen is immers nooit risicovrij.

Voor vragen of toezenden van het informatiedocument

Neem contact op

Heeft u nog vragen of wilt u vrijblijvend advies? Neem gerust contact met ons op.

IFH-Holding BV

Galvanistraat 23

3861 NJ Nijkerk

085 - 0270 271

info@ifh-holding.nl

KVK 32058424

Heeft u een vraag of
wilt u meer informatie?

Gebruik dan onderstaand formulier en ontvang persoonlijk en vrijblijvend informatie over onze obligaties.

Slide in vragen

"*" geeft vereiste velden aan

close-link