veilig-rendement-sparen-met-hoge-rente

Risico van obligaties

Home » Investeren » Risico van obligaties

Wie denkt aan obligaties, denkt waarschijnlijk meteen aan enorme risico’s en een kans dat u al uw geld kwijtraakt. Beleggen is nooit zonder risico, maar u kunt wel kiezen voor obligaties met een gespreid risicoprofiel. Zo beperkt u het risico en heeft u ook een stuk spreiding in uw beleggingsportefeuille. 

Bij IFH-Holding geven we bedrijfsobligaties uit in een sector die minder risico’s met zich meebrengt dan andere branches. Op deze manier profiteert u van een hoog rendement, maar dan zonder het hoge risico van aandelen of obligaties in andere bedrijfssectoren. Wilt u meer weten over het risico van obligaties? In dit artikel vindt u meer informatie over het risico van beleggen in (bedrijfs)obligaties.

De belangrijkste risico’s van obligaties

Beleggen in obligaties brengt verschillende risico’s met zich mee. Bij deze risico’s is een onderscheid te maken in:

  1. Kredietrisico
  2. Liquiditeitsrisico
  3. Renterisico
  4. Inflatierisico

Kredietrisico

Het kredietrisico, oftewel het debiteurenrisico, gaat over de kredietwaardigheid van de obligatie-uitgever. Er bestaat altijd een kans dat de obligatie-uitgever tijdens de looptijd in de betalingsproblemen komt en niet in staat is om de betaling te verrichten. Hoe groot het kredietrisico is, hangt mede af van het soort obligaties.

Het kredietrisico bij staatsobligaties

Over het algemeen is het kredietrisico bij door overheidsinstantie uitgegeven obligaties klein tot zelfs nihil. Dat geldt zeker voor nationale overheden. Zij kunnen namelijk de belastingen verhogen en daarmee financiële middelen genereren om aan betalingsverplichtingen te voldoen, zoals het terugbetalen van de nominale waarde van de obligaties na het verstrijken van de looptijd.

beleg in obligaties

Zeker binnen ontwikkelde landen, zoals (West-)Europese landen als Duitsland en Nederland, de VS en Japan, is het kredietrisico in principe nul. Voor sommige Europese landen bestaat er meer twijfel over de kredietwaardigheid (en de wil) om aan alle betalingsverplichtingen te voldoen. In dat geval is er een hoger rendement op de meerjarige obligaties die die landen uitgeven.

Het spreekt voor zich dat bij schulden van overheden politieke overwegingen van grote invloed zijn om ervoor te kiezen schulden op een andere manier in te richten door middel van debt restructuring. Uiteraard gaat dit niet zonder slag of stoot. Zeker grote, institutionele obligatiehouders mengen zich stevig in de (juridische) discussie met de obligatie-uitgever. Een voorbeeld van zo’n grote obligatiehouder is een centrale bank, die in toenemende mate staatsschulden bezit. Een kleine speler, zoals een particuliere belegger, heeft op zo’n discussie in feite geen invloed.

Een hoge rente, zonder koersschommelingen

Het is mogelijk! Investeren in obligaties met een zeer hoge rente waarbij IFH-Holding BV uw contractpartij is.

Beleggen in Obligaties

Het kredietrisico bij bedrijfsobligaties

Het rendement van bedrijfsobligaties is vaak gebaseerd op dat van staatsobligaties. Daar komt een zogenaamde spread bij: het verschil tussen de aankoop- en verkoopprijs. Bij IFH-Holding is hier echter geen sprake van omdat er een vooraf vastgestelde prijs en looptijd is afgesproken. Een bedrijf vergelijkt het rendement met dat van een staatsobligatie dat dezelfde looptijd heeft. Dit is de benchmark.

 

Default

Wanneer u een bedrijfsobligatie afneemt, loopt u op twee fronten risico’s. Ten eerste is er de kans dat de obligatie-uitgever nalaat om aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen. Dit heet ook wel een default. Ten tweede is het mogelijk dat de kredietgever met verlies te maken krijgt ten opzichte van de contante waarde van de kasstromen van de obligatie als er sprake is van een default. De looptijd is hierop ook van invloed: hoe langer de looptijd is, hoe langer de obligatiehouder hiermee te maken heeft.

In sommige gevallen is een bedrijf ook bij een default in de staat om een deel van de waarde van de obligatie (waaronder de couponrente) terug te betalen. Het is ook mogelijk dat de looptijd van de obligatie verlengd wordt, zodat de obligatie-uitgever meer tijd heeft om aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen.

Afwaardering

Bij IFH-Holding heeft u de keuze uit twee verschillende obligatievormen: de 48-maanden obligatie en de annuïteitenobligatie.

  • 48 maanden obligaties: uw inleg staat voor 48 maanden vast. Aan het einde van de looptijd ontvangt u uw inleg terug en wordt de rente uitbetaald. Afhankelijk van de inleg kan het rendement variëren van 5 procent tot ruim 7 procent.
  • Annuïteitenobligaties: bij deze obligatievorm wordt uw inleg maandelijks afgelost. U ontvangt daarnaast maandelijks ook een afgesproken rentepercentage. Hoe hoger de inleg, hoe hoger het rendement. Ook bij deze obligaties varieert het rendement tussen de 5 en ruim 7 procent.

Met deze niet-beursgenoteerde beleggingen profiteert u van een hoge rente, zonder koersschommelingen. Dit kan een gunstig effect hebben op de verhouding tussen risico en rendement in uw beleggingsportefeuille.

Debt for equity swap

Soms kan of wil een obligatie-uitgever niet aan een betalingsverplichting voldoen, bijvoorbeeld omdat deze failliet gaat. Om dit af te wentelen, kan het bedrijf ervoor kiezen om de schuld om te wisselen in aandelen. Dit heet ook wel een debt for equity swap.

veilig-rendement

Liquiditeitsrisico

Sommige obligaties bevatten voldoende handelsvolume. Concreet houdt dit in dat als u de obligatie wilt verkopen, er altijd iemand is die daar belangstelling voor heeft. Maar er kan ook weinig vraag zijn naar een bepaalde obligatie. In dat geval is er sprake van een liquiditeitsrisico. Omdat de vraag naar de betreffende obligatie beperkt is, bent u mogelijk genoodzaakt om de obligatie te verkopen tegen een prijs die lager ligt dan de werkelijke waarde van de obligatie.

Aan een schuldbewijs zit een koers gekoppeld, maar het kan voorkomen dat het niet mogelijk is om het schuldbewijs tegen die koers te verhandelen. Waar het gaat om obligaties zijn financiële instellingen, zoals banken, en institutionele beleggers de meest actieve spelers op de markt. Zij handelen vaak onderling in obligaties. Ook centrale banken mengen zich soms in de handel, afhankelijk van het soort van obligatie.

Renterisico

Het renterisico is een van de belangrijkste risico’s die u als obligatiehouder loopt. Als de rente stijgt, dan daalt de waarde van obligaties. Dat komt omdat het kopen van nieuwe obligaties (waar ze meer rente voor ontvangen) in dat geval aantrekkelijker is. Uw obligatie wordt in dat geval minder waard. Bij IFH-Holding is dit echter niet van toepassing omdat de afspraken vooraf zijn vastgelegd.

Andersom geldt hetzelfde. Als de rente daalt, dan stijgt uw obligatie in waarde. Als anderen uw obligatie overnemen, ontvangen ze meer rente dan dat ze zouden ontvangen als ze nieuwe obligaties tegen de marktrente kopen. 

Voor obligaties heeft het renterisico dus alles te maken met de koersdaling als gevolg van van een hogere rente. Dit speelt bij bijna alle obligatie-uitgiftes. Alleen voor obligaties waar geen vaste, maar een variabele couponrente aan gekoppeld is die meestijgt met een rente-benchmark, geldt dit niet. 

Zoals hiervoor genoemd, daalt de koers van een obligatie als de marktrente toeneemt. Blijven andere factoren hetzelfde, dan ondervindt de houder van obligaties met een lange looptijd meer last van deze trend dan de houder van obligaties van met een korte looptijd. Hetzelfde speelt bij obligaties waarbij de couponrente relatief laag is. Het is immers aantrekkelijker om een hoge rente te ontvangen dan een lage rente.

Inflatierisico

Als de inflatie toeneemt, is dat over het algemeen nadelig voor obligatiehouders. Inflatie heeft namelijk invloed op de hoogte van de betalingen die u ontvangt in verhouding tot wat u heeft ingelegd c.q. geïnvesteerd. Wanneer de inflatie stijgt, daalt het reële beleggingsrendement: de uitkomst van de som nominale rente minus inflatie. 

Het inflatierisico geldt voornamelijk voor obligaties waar een vaste couponrente of in het geheel geen couponrente aan is verbonden. De nominale waarde van de obligatie daalt namelijk in vergelijking tot wat je ermee kan doen als het gaat om koopkracht. Sommige vormen van obligaties wapenen de obligatiehouder hiertegen. De zogenaamde inflation linked bonds bijvoorbeeld zorgen voor bescherming door de hoofdsom aan de inflatie te koppelen. 

Het inflatierisico en het renterisico zijn aan elkaar verbonden. Dit komt omdat de nominale rente bestaat uit de reële rente en daarbij de (verwachte) inflatie opgeteld. De nominale rente wordt berekend als rendement op obligaties zodat de kasstromen gerelateerd worden aan de koers. De reële rente is de rente die de obligatiehouder echt aan rendement krijgt, omdat het meer koopkracht oplevert. 

Wanneer u een obligatie koopt, dan heeft u nooit duidelijkheid over de reële rente. Het is namelijk nooit met zekerheid te zeggen wat de inflatie in de toekomst doet. Bij de berekening van de nominale rente is de verwachte inflatie altijd het uitgangspunt. Is die in de praktijk ineens hoger, dan is het reële rendement lager dan verwacht. Alleen door de koers van de obligatie te laten dalen, is het mogelijk om dezelfde reële rente te bieden. De obligatiehouder is hiervan de dupe: deze heeft ofwel met koersverlies te maken ofwel houdt de obligatie tegen een lagere reëel rendement dan deze had verwacht toen hij de obligatie(s) kocht. 

Kortom: ook al is obligatie een relatief risicomijdende keuze, u loopt ook bij het kopen en houden van obligaties altijd risico’s, mede afhankelijk van het soort obligatie waarin u investeert.

Investeren in obligaties in een succesvolle branche

Het geld dat IFH-Holding met deze obligatie-emissie ophaalt, wordt in een aantal bedrijven geïnvesteerd die zich hoofdzakelijk met online marketingactiviteiten bezighouden. Dit is een bedrijfssector die momenteel een bijzonder sterke groei doormaakt. Dit is mede te danken aan de uiterst professionele werkmethodes van de ondernemingen waarin u via de obligaties van IFH-Holding investeert. 

Weliswaar kleven er aan elke vorm van beleggen altijd bepaalde risico’s, maar gezien de enorme successen die op dit moment in het algemeen met online marketing behaald worden durven we u gerust te zeggen dat we er alle vertrouwen in hebben dat uw geld bij ons goed besteed is. Hierdoor vinden we dan ook dat een obligatie van IFH-Holding een unieke aanvulling als onderdeel van uw portefeuille is.

Gespreid risicoprofiel en aantrekkelijk rendement

Belegt u in obligaties van IFH-Holding? We ondervangen het probleem met koersfluctuaties. Dit doen we door zelfstandig obligaties uit te geven die niet beursgenoteerd zijn. Op deze manier is een rendement mogelijk tot wel ruim 7 procent. De exacte hoogte van het rendement is afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag.

Als u gebruikmaakt van deze manier van investeren, dan staat u geld voor 48 maanden vast. Kiest u voor annuïteitenobligaties, dan is dit zelfs 60 maanden. Maar in dit laatste geval wordt de inleg wel maandelijks voor een deel afgelost. Net als bij andere vormen van beleggen is het belangrijk om alleen financiële middelen te gebruiken die u niet nodig hebt voor andere doeleinden. Door uw geld te beleggen bij IFH-Holding profiteert u wel van gespreid risicoprofiel en een hoog rendement

Voor vragen of toezenden van het informatiedocument

Neem contact op

Heeft u nog vragen of wilt u vrijblijvend advies? Neem gerust contact met ons op.

IFH-Holding BV

Galvanistraat 23

3861 NJ Nijkerk

085 - 0270 271

info@ifh-holding.nl

KVK 32058424

Heeft u een vraag of
wilt u meer informatie?

Gebruik dan onderstaand formulier en ontvang persoonlijk en vrijblijvend informatie over onze obligaties.

Slide in vragen

"*" geeft vereiste velden aan

close-link