Obligaties kopen

Verschil obligaties en aandelen

Home » Investeren » Verschil obligaties en aandelen

Obligaties en aandelen zijn vormen van beleggingen. Als u uw geld wilt investeren, kunt u ervoor kiezen om obligaties en/of aandelen te kopen. Bij beide vormen van beleggen kunt u rendement behalen. Obligaties en aandelen zijn wereldwijd waarschijnlijk de meest populaire vormen van beleggen. Bijna iedere beleggingsportefeuille bevat zowel obligaties als aandelen. 

De belangrijkste verschillen tussen obligaties en aandelen zijn de mate van risico en het verwachte rendement. Simpel gezegd is een obligatie minder risicovol en heeft een relatief laag verwacht rendement. Een belegging in aandelen is risicovoller, maar daar staat ook een hoger verwacht rendement tegenover. Wat zijn obligaties en aandelen precies en vooral: wat is het verschil tussen obligaties en aandelen? Dat leest u hieronder.

Beleggen met obligaties en aandelen

Voordat we uitgebreider de verschillen tussen aandelen en obligaties bespreken, vindt u een korte omschrijving van de beide begrippen. 

Aandelen

Een aandeel is een waardepapier. Dit waardepapier laat zien dat u deelneemt in een bedrijf. Anders gezegd heeft u een aandeel in het bedrijf. Een aandeel is dus een bewijs dat u een deel bezit van een bedrijf en geld hebt ingelegd. Als u een of meer aandelen bezit, dan bent u aandeelhouder van een bedrijf. Niet ieder aandeel is beursgenoteerd. Het verhandelen van beursgenoteerde aandelen is doorgaans eenvoudiger dan dat van aandelen van een bedrijf dat niet beursgenoteerd is.

Aan het bezitten van aandelen zitten nadelen en risico’s verbonden. Het kan zijn dat het betreffende bedrijf verlies maakt of zelfs failliet gaat. Omdat uw aandeel hierdoor in waarde daalt, loopt u het risico om geen rendement te maken en zelfs verlies te leiden.

De omgekeerde situatie kan zich uiteraard ook voordoen. Als houder van aandelen heeft u een recht op dividend. Dat houdt in dat u meedeelt in de winst van het bedrijf waarvan u aandeelhouder bent. In beginsel vindt er jaarlijks een dividenduitkering plaats. In goede tijden kunt u een relatief hoog rendement halen in vergelijking met andere vormen van beleggen. Als aandeelhouder heeft u ook andere rechten, zoals het recht op het bijwonen van de algemene vergadering van aandeelhouders.

Investeren

Obligaties

Bij obligaties leent u geld uit aan een bedrijf of een overheidsinstantie. Dat doet u voor een bepaalde tijd, de looptijd. Ter compensatie ontvangt u een periodieke vergoeding: de couponrente. Meestal ontvangt u de couponrente per jaar. Na het bereiken van de vervaldatum, op het einde van de looptijd, krijgt u het gehele bedrag dat u (of een ander) heeft ingelegd terug van de obligatie-uitgever.

De waarde van een staatsobligatie wordt uitgedrukt in een bepaalde valuta, zoals de euro, de pond of de dollar. De meest obligaties zijn beursgenoteerd.

Anders dan bij aandelen, heeft u bij obligaties de zekerheid dat u jaarlijks rente krijgt. Daarbij heeft een obligatiehouder voorrang op een aandeelhouder als het om de uitbetaling gaat. Dit is vooral relevant in het geval er sprake is van betalingsproblemen c.q. een faillissement. Een staatsobligatie met daarbij de garantie dat er uitbetaling plaatsvindt na de vervaldatum is ook een veilige keuze.

Verschillen tussen obligaties en aandelen

Aandelen en obligaties hebben verschillende kenmerken, zo las u hiervoor al. Hieronder leest u wat de belangrijkste verschillen tussen obligaties en aandelen zijn. 

Verschil 1: het algemene risico en rendement

De hoeveelheid risico die u loopt, verschilt tussen een obligatie en een aandeel. Aandelen worden gezien als meer risicovol dan obligaties. Een obligatie heeft meestal een vaste looptijd en couponrente. Daarbij is het irrelevant of een bedrijf winst of verlies maakt. Een obligatiehouder krijgt altijd de rente die vooraf is afgesproken. Daarnaast ontvangt de houder van een obligatie de hoofdsom van de obligatie terug zodra de looptijd is verstreken. Dit is alleen anders als het betreffende bedrijf failliet gaat. 

Een aandeelhouder heeft geen recht op een vaste vergoeding. Er is geen sprake van een couponrente en de looptijd is oneindig. Wat u als aandeelhouder aan rendement behaalt, hangt volledig af van de koers en een eventuele dividenduitkering. Kortom: alles valt of staat met hoe het bedrijf presteert en hoe de beurskoers ervoor staat. De aandelenkoersen zijn nogal eens aan schommelingen onderhevig, bijvoorbeeld door recessies of gebeurtenissen in de politiek. Door deze onzekerheden is het risico bij aandelen relatief hoog. 

2. Rechten

Als obligatiehouder heeft u doorgaans recht op rente, tenzij er sprake is van een couponrente van 0%. Wat de couponrente is, staat in principe vooraf vast. Ook staat vast wanneer u (delen van) de uitkering ontvangt. Is de vervaldatum bereikt? Dan krijgt u uw inleg terug. Per obligatie kunnen de hoogte van de couponrente, de looptijd en het moment van periodieke uitkering verschillen. 

Als aandeelhouder heeft u recht op dividend (winst) als het bedrijf waarin u aandelen houdt daadwerkelijk winst maakt. Een dividenduitkering is geen verplichting voor een bedrijf. Maakt een bedrijf extreem veel winst, dan kan het ertoe besluiten om superdividend uit te keren. Andere rechten van aandeelhouders zijn onder meer het recht om te stemmen tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders en het krijgen van voorrang bij het inschrijven op nieuwe aandelen die het betreffende bedrijf uitgeeft.

3. Gebruik

Zowel professionele beleggers als particuliere investeerders gebruiken obligaties en aandelen. Wilt u een veilige en stabiele belegging doen, dan ligt (een nadruk op) een obligatie voor de hand. Is het uw wens om een zo hoog mogelijk rendement te behalen, dan zijn aandelen een logischere keuze, omdat de kans op meer rendement daarbij doorgaans groter is. Houd er dan wel rekening mee dat de kans op meer rendement ook betekent dat er een hoger risico is. 

Pensioenfondsen gebruiken staatsobligaties vaak om bepaalde verplichtingen af te dekken. Omdat u bij obligaties gemakkelijk de te verwachten opbrengst berekent en weet wanneer u het bedrag dat u inlegt weer terugkrijgt van de obligatie-uitgever, zijn staatsobligaties voor pensioenfondsen een bruikbare investeringsvorm.

4. Koersbewegingen

Een volgend verschil is die in koersbewegingen. De couponrente, de looptijd en de vervaldatum van een obligatie staan vast, maar als u een obligatie tussentijds wilt verkopen, is de beurskoers van een obligatie relevant. Die beurskoers staat niet vast en hangt vooral af van de rentestanden. Als de marktrente stijgt, dan daalt de beurskoers van een obligatie en andersom. Koersen van aandelen wisselen over het algemeen aanzienlijk sterker en daarmee is het risico dat u loopt hoger. Een groot deel hangt af van de prestaties van het bedrijf waarvan u aandelen houdt.

5. Faillissement

Als een bedrijf failliet gaat, hebben obligatiehouders voorrang boven aandeelhouders. In dat geval worden alle bezittingen van het bedrijf die er nog zijn verkocht, bijvoorbeeld de inboedel. Met de opbrengst worden schuldeisers afbetaald. Obligatiehouders komen daarbij dus eerder aan bod dan aandeelhouders. Aandeelhouders staan als mede-eigenaars achteraan in de rij.

6. In het verleden behaalde rendementen

Gemiddeld behaalt u meer rendement als u in aandelen investeert dan in obligaties. Daar zitten haken en ogen aan, want het ene jaar is het andere niet. De kans op een hoger rendement dan verwacht is groter bij aandelen, maar ook het risico dat u flinke verliezen lijdt wanneer u in aandelen belegt, is groter dan bij het investeren in obligaties.

Een hoge rente, zonder koersschommelingen

Het is mogelijk! Investeren in obligaties met een zeer hoge rente waarbij IFH-Holding BV uw contractpartij is.

Aandelen of obligaties kopen?

Wat is beter: een aandeel of een obligatie? Hoewel het allebei beleggingsvormen zijn, zijn er ook enkele belangrijke verschillen tussen aandelen en obligaties. Een van de belangrijkste verschillen is het risico en het rendement. 

Wilt u uw geld beleggen zonder het risico op koersfluctuaties en toch profiteren van een aantrekkelijk rendement? IFH-Holding geeft zelfstandig obligaties uit die niet op de effectenbeurs worden aangeboden. Afhankelijk van de inleg kan het rendement met onze obligaties oplopen tot ruim 7%. 

IFH-Holding neemt deel in bedrijven die actief zijn op het gebied van internetmarketing en webshops. Beleggen in obligaties in een dergelijke sector levert een goed rendement op, omdat de markt nog steeds groeit. Dit maakt investeren in dit vakgebied met de obligaties van IFH-Holding een aantrekkelijke keuze.

Voor vragen of toezenden van het informatiedocument

Neem contact op

Heeft u nog vragen of wilt u vrijblijvend advies? Neem gerust contact met ons op.

IFH-Holding BV

Galvanistraat 23

3861 NJ Nijkerk

085 - 0270 271

info@ifh-holding.nl

KVK 32058424

Heeft u een vraag of
wilt u meer informatie?

Gebruik dan onderstaand formulier en ontvang persoonlijk en vrijblijvend informatie over onze obligaties.

Slide in vragen

"*" geeft vereiste velden aan

close-link