Obligaties kopen

Wat zijn obligaties?

Home » Investeren » Wat zijn obligaties?

Obligaties zijn leningen, simpel gezegd. Wanneer u een obligatie koopt, leent u geld uit. Dat doet u aan een onderneming of een lokale of nationale overheidsinstantie. In ruil krijgt u rente uitbetaald. Obligaties zijn een van de meest verhandelde activa ter wereld en staan bekend als leningen met een laag risico. Wat obligaties exact zijn, hoe ze werken en wat de voor- en nadelen zijn van obligaties leest u hieronder.

obligatie: de betekenis

Een obligatie is een financieel product in de vorm van een lening. Iemand, een persoon of een bedrijf, kan geld lenen aan de onderneming of de overheidsinstantie die de obligatie uitgeeft. Degene die het geld uitleent, de kredietgever, ontvangt rente van de uitgevende partij. Een andere naam hiervoor is ook wel ‘couponrente’. 

Het uitgeven van obligaties is voor een bedrijf of een overheidsinstantie een mogelijkheid om zichzelf te financieren. De kredietgever spreekt met deze onderneming of overheidsinstantie vooraf een datum af dat de obligatielening wordt terugbetaald. Tot die einddatum krijgt de houder van de obligatie(s), de kredietgever, vaste rentebetalingen.

De basisbegrippen van obligaties

Om obligaties nog beter te begrijpen, is het van belang om bepaalde sleutelwoorden te begrijpen, zoals couponrente, vervaldatum en a pari.

Couponrente

De couponrente of coupon is de rentevoet die de obligatie-uitgever betaalt aan de kredietgever. Het woord coupon stamt uit de tijd dat obligaties over een papieren coupon beschikten.  

De couponrente wordt periodiek uitgekeerd, bijvoorbeeld per jaar. Stel dat een obligatie een waarde heeft van € 100 en de couponrente is 10%, dan ontvangt u per jaar in dat geval € 10 ter compensatie van het uitlenen van het geld. Hoe hoger de kredietwaardigheid van de uitgever van de obligatie, hoe lager de couponrente. Dit vertaalt zich vaak in de verschillen tussen staatsobligaties, uitgegeven door een overheidsinstantie, en obligaties die door een bedrijf zijn uitgegeven.  

Overheidsinstanties hebben in Nederland over het algemeen een prima kredietwaardigheid. Hierdoor loopt u als kredietgever minder risico en is de couponrente lager. Omgekeerd zijn bedrijven door de bank genomen minder kredietwaardig, zeker als ze financiële problemen hebben. Een hoger risico betekent een hogere couponrente voor de kredietgever. 

De couponrente kan vaststaan. De uit te keren rente is dan al bekend op het moment van de uitgifte van de obligatie. Maar dit is niet altijd het geval. Een obligatie kan namelijk ook een variabele rente hebben. In dat geval stelt de obligatie-uitgever per periode vast hoeveel rente wordt uitgekeerd. De obligatie-uitgever koppelt in dat geval de couponrente aan bijvoorbeeld de hoogte van de Euribor: het rentetarief waartegen een groot aantal Europese banken elkaar leningen in euro’s verstrekken.

Investeren

Vervaldatum

De vervaldatum is de afgesproken datum waarop de uitgever de obligatie moet terugbetalen aan de kredietgever. Deze datum is van tevoren vastgelegd door de kredietgever en de obligatie-uitgever. De reden dat de rentebetalingen en de vervaldatum van tevoren worden vastgelegd, is dat het voor de kredietgever een voorspelbare en stabiele bron van inkomsten kan zijn. Het risico bij obligaties is laag en door de vervaldatum en rentebetalingen vooraf vast te leggen, wordt dit karakter bekrachtigd. Er zijn uitzonderingen op de regel. Bijvoorbeeld wanneer de kredietgever de obligatie niet aanhoudt tot het einde van de looptijd of als de uitgever faillissement aanvraagt.

A pari

A pari is niet alleen verbonden aan obligatiehandel, maar wordt hier wel het meest gebruikt. Een obligatie is a pari als de beurskoers gelijk is aan 100% van de nominale waarde. De nominale koers staat gelijk aan het bedrag dat de kredietgever van de obligatie-uitgever ontvangt op de vervaldatum. Als de rente meer stijgt dan de couponrente, wordt de obligatie onder pari uitgegeven en ligt de uitgifteprijs dus onder de nominale waarde van de obligatie. 

Het verschil tussen de nominale waarde en de prijs van uitgifte staat ook bekend als het disagio. Andersom kan het ook: in dat geval is er sprake van uitgifte boven pari en gaat het om agio. De uitgifteprijs ligt dan boven de nominale waarde van de obligatie.

Noot: IFH-holding is niet beursgenoteerd en brengt dus geen beursgenoteerde obligaties uit.

Hoe komt u aan obligaties?

Obligaties kunt u kopen. Dat doet u bijvoorbeeld via een broker waarvoor u transactiekosten betaalt. In tegenstelling tot andere financiële instrumenten zoals aandelen, wordt de hoogte van de waarde van obligaties niet bepaald aan de hand van valuta, maar op basis van een percentage van de nominale waarde.

U kunt gekochte obligaties verhandelen. Ondanks dat de couponrente en de hoofdsom van de obligaties doorgaans vaststaan, is het mogelijk dat de waarde van obligaties verandert in de tijd. De waarde wordt door meerdere factoren beïnvloed.

  • Contracyclisch

Obligaties zijn contracyclisch. Kortom: als de koers van aandelen hoog is, kiezen beleggers vaak liever voor aandelen dan voor obligaties, omdat ze denken daar meer winst uit te halen. Het gevolg is dat de waarde van obligaties daalt. Obligatie-uitgevers bieden een hogere couponrente aan om te voorkomen dat kredietgevers weglopen of niet investeren.

  • Het rentebeleid

Het rentebeleid van een centrale bank is ook van invloed op de prijs van obligaties. Wanneer een centrale bank de hoogte van de rente voor langere tijd laag houdt, zijn investeerders vaak geneigd om voor alternatieve vormen van beleggen te kiezen als de koersen stijgen. Als obligatiehouders vervolgens besluiten om hun obligaties te verkopen, drukt dat de prijs. Algemeen gesteld stijgt de waarde van obligaties als de algemene rentevoet daalt en vice versa.

Obligaties kopen
  • Eventueel gevaar

Dreigt er gevaar, bijvoorbeeld een oorlog of een faillissement? Hoe groter het gevaar, hoe lager de prijs. Beleggers wensen daarnaast meer compensatie voor het houden van obligaties als ze een hoger risico lopen.

  • Looptijd

Een vierde element dat van invloed is op de prijs, is de looptijd van een obligatie. Hoe langer de looptijd van een obligatie is, hoe meer de kredietgever ontvangt ter compensatie. De couponrente is dus hoger als u bijvoorbeeld voor tien jaar geld uitleent ten opzichte van het uitlenen van geld voor één jaar. 

De voor- en nadelen van obligaties

Aan het kopen van obligaties zitten voor- en nadelen. Wij zetten deze voor u op een rijtje.

Voordelen van obligaties

Ten eerste zijn obligaties een relatief veilige investering. Houdt u de obligaties aan tot aan de vervaldatum, dan krijgt u de nominale waarde in principe terug. Dit is alleen anders als de obligatie-uitgever zich niet aan de afspraken houdt.

Ten tweede behaalt u op meerdere manieren winst uit obligaties. U verkrijgt inkomsten dankzij de couponrente die u op regelmatige basis inkomsten oplevert. Bij het bereiken van de vervaldatum ontvangt u daarnaast de nominale waarde van de obligatie(s) terug. Verder kunt u ervoor kiezen om uw obligatie te verkopen tegen een hogere koers dan de aanschafwaarde van de obligatie en daarmee winst maken.

Nadelen van obligaties

Het kopen van obligaties is een vorm van beleggen. Zoals voor iedere beleggingsvorm geldt, zitten hier risico’s aan vast, zoals een inflatierisico en een renterisico. Ook kan het zijn dat de obligatie-uitgever nalaat om de nominale waarde uit te keren bij het bereiken van de vervaldatum. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren omdat deze niet over de benodigde financiële middelen beschikt. 

Staatsobligaties zijn over het algemeen minder risicovol dan bedrijfsobligaties, maar het risico van bedrijfsobligaties is afhankelijk van de sector. Bij IFH-Holding kiest u wel voor bedrijfsobligaties, maar in een sector die minder risico’s met zich meebrengt dan in andere branches. Daarnaast ondervangt IFH-Holding het probleem met koersschommelingen door obligaties uit te geven die niet-beursgenoteerd zijn. Op deze manier kunt u, afhankelijk van de inleg, tot wel ruim 7% rendement ontvangen over uw investering.

 

Een hoge rente, zonder koersschommelingen

Het is mogelijk! Investeren in obligaties met een zeer hoge rente waarbij IFH-Holding BV uw contractpartij is.

Aandelen of obligaties kopen?

Wat is beter: een aandeel of een obligatie? Hoewel het allebei beleggingsvormen zijn, zijn er ook enkele belangrijke verschillen tussen aandelen en obligaties. Een van de belangrijkste verschillen is het risico en het rendement. 

Wilt u uw geld beleggen zonder het risico op koersfluctuaties en toch profiteren van een aantrekkelijk rendement? IFH-Holding geeft zelfstandig obligaties uit die niet op de effectenbeurs worden aangeboden. Afhankelijk van de inleg kan het rendement met onze obligaties oplopen tot ruim 7%. 

IFH-Holding neemt deel in bedrijven die actief zijn op het gebied van internetmarketing en webshops. Beleggen in obligaties in een dergelijke sector levert een goed rendement op, omdat de markt nog steeds groeit. Dit maakt investeren in dit vakgebied met de obligaties van IFH-Holding een aantrekkelijke keuze.

Voor vragen of toezenden van het informatiedocument

Neem contact op

Heeft u nog vragen of wilt u vrijblijvend advies? Neem gerust contact met ons op.

IFH-Holding BV

Galvanistraat 23

3861 NJ Nijkerk

085 - 0270 271

info@ifh-holding.nl

KVK 32058424

Heeft u een vraag of
wilt u meer informatie?

Gebruik dan onderstaand formulier en ontvang persoonlijk en vrijblijvend informatie over onze obligaties.

Slide in vragen

"*" geeft vereiste velden aan

close-link