Beleggen voor beginners
Beginnen met beleggen is populairder dan ooit tevoren en tegelijkertijd nog altijd voor veel mensen een grote stap. Wat is beleggen en hoe gaat beleggen in zijn werk? Het schrikbeeld is dat (beginnen met) beleggen ingewikkeld is, u er een flinke smak geld voor moet neerleggen en dat er grote risico’s aan kleven. Feit is dat u uw inleg inderdaad (al dan niet voor een gedeelte) kunt verliezen. Daartegenover staat de kans om uw inleg fors in waarde te laten stijgen. Als u geld heeft om te investeren, is het in ieder geval de moeite waard om antwoord te krijgen op de vraag: ‘wat is beleggen’ en te ontdekken hoe u kunt beginnen met beleggen. Daarom leest u hieronder wat beleggen voor beginners is.
Wat is beleggen?
Beleggen is geld investeren met als doel een positief rendement te behalen. Er zijn tal van manieren om uw geld te beleggen en daarmee – als het goed is – uw inleg en zodoende uw vermogen te doen toenemen. Bekende vormen van beleggen zijn aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Daarnaast is het onder meer mogelijk om te beleggen in vastgoed, wijn, whisky, kunst, goud, zilver, oldtimers en cryptomunten.
Er zijn dus flinke verschillen tussen beleggen en sparen. Die verschillen liggen met name op het gebied van de risico’s en het rendement. Bij beleggen kunt u het geld sneller verliezen, maar u vergroot met deze manier van investeren ook de kans om er financieel substantieel op vooruit te gaan; meer dan wanneer u het bij alleen sparen houdt.
Om te voorkomen dat u niet in staat bent om onverwachte uitgaven te doen, is het wijs om altijd iets van een buffer in de vorm van spaargeld achter de hand te houden. Beleg dus alleen met geld dat u niet nodig hebt, ook niet binnen nu en een paar jaar. Dat voorkomt dat u verliest op uw inleg, omdat u uw beleggingen op een ongunstig moment moet verkopen om zodoende uw tandartsrekening, nieuwe badkamer of reparatie van uw auto te kunnen betalen.
Dit is waarom u wilt beginnen met beleggen
U bent ondernemer en bouwt geen pensioen op. U heeft wel een vast inkomen, maar wilt graag wat extra geld opbouwen voor later. U heeft kinderen en wilt graag dat zij later op uw kosten kunnen studeren. Of u heeft de wens om ooit groter te wonen. Als u geld op een spaarrekening zet, groeit uw vermogen maar langzaam. Dat kan anders. Wanneer u op tijd begint met beleggen, dan stelt u zichzelf in staat om op een later moment dit soort mooie doelen te verwezenlijken. Als voormeld is het wel aan te raden om alleen te beleggen met geld dat u echt kunt missen.
Wanneer u schulden heeft uitstaan of geen spaargeld achter de hand heeft, is het raadzaam om de schulden eerst af te betalen en te zorgen voor een buffer voor het opvangen van onverwachte uitgaven. Na aftrek hiervan kunt u wel risico nemen door te beginnen met beleggen. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Hieronder zetten we een aantal bekende beleggingsproducten om in te investeren voor u op een rij.
Aandelen
Als u aandelen koopt, wordt u in feite mede-eigenaar van een bedrijf. Met het geld dat u inlegt, kan het bedrijf zichzelf draaiende houden en zelf ook weer investeringen doen. Aandelen zijn verhandelbaar. Dat betekent dus dat u ze op ieder moment kan kopen en verkopen. Aandelen worden verhandeld op een beurs. De waarde ervan verschilt van moment tot moment. Hoe beter het met het bedrijf gaat en/of hoe meer vertrouwen er in het betreffende bedrijf bestaat, hoe groter de waarde van het aandeel.
Andersom geldt hetzelfde. Bij minder vertrouwen daalt het aandeel in waarde en koopt u het dus voor minder geld. Het verschil tussen de actuele waarde en het aankoopbedrag is het rendement. Dit kan positief of negatief zijn. U hoopt natuurlijk het eerste: dan maakt u winst.
Naast de winst bij verkoop, kunt u als aandeelhouder ook op een andere manier rendement behalen, namelijk door het ontvangen van dividend. Als u dividend uitgekeerd krijgt, komt het erop neer dat u een deel van de winst van het betreffende bedrijf ontvangt. Daarmee is het in feite een beloning voor het feit dat u de stap hebt genomen om in deze onderneming te investeren.
Wat de hoogte van de dividenduitkering is, valt niet vooraf te zeggen. Dit hangt af van de hoogte van de winst van het bedrijf. Uiteraard is een dividenduitkering krijgen geen garantie. Het kan immers zo zijn dat het bedrijf geen winst of zelfs verlies maakt. In de meeste gevallen heeft dat ook impact op de waarde van uw aandeel: die wordt dan lager.
Obligaties
Als alternatief voor het (uitsluitend) beleggen in aandelen, is het ook mogelijk om te beginnen met beleggen in obligaties. Een obligatie is een verhandelbaar schuldbewijs van een lening. Anders gezegd: u leent een bedrijf of overheidsinstantie geld uit. Daarvoor krijgt u een schuldbewijs. Dit schuldbewijs kunt u (kopen en) verkopen via de beurs. Ter compensatie van het feit dat u geld uitleent aan het bedrijf of de overheidsinstantie ontvangt u rente, meestal eens per jaar.
Obligaties staan bekend als minder risicovol dan aandelen. De beurskoers is er wel, maar schommelt minder. De risico’s die u loopt, zijn het niet betalen van de rente of zelfs het helemaal niet terugbetalen van de lening. Daarbij is het mogelijk dat de prijs van de obligatie op de beurs in waarde daalt. Het komt er dan op neer dat u verlies lijdt. Deze risico’s zijn over het algemeen beperkt.
Beleggingsfondsen
Wilt u beginnen met beleggen, dan kunt u er ook voor kiezen om te investeren in een beleggingsfonds. Een beleggingsfonds is opgebouwd uit een bundeling van aandelen, obligaties en beleggingen in andere fondsen, zoals een vastgoedfonds. Zo spreidt u automatisch uw risico’s. Zeker als u weinig ervaring hebt met zelf beleggen, is een beleggingsfonds dus een mooi middel om eenvoudig risico te spreiden. Wilt u losse aandelen kopen, dan vergt dat veel meer van uw tijd, energie en kennis.
Ook andere beleggers participeren in een beleggingsfonds. Het beheer ligt in handen van fondsmanagers. Zij houden in de gaten welke bedrijven, sector en regio’s interessant zijn om in te investeren.
Kies voor het beleggingsproduct dat bij u past
Gaat u beginnen met beleggen? Dan is het raadzaam om niet lukraak beleggingsproducten aan te schaffen. Verdiep u in de materie, of beter nog: raadpleeg een beleggingsadviseur die u wegwijs kan maken in de wereld van het beleggen. Links- of rechtsom geldt dat u er goed aan doet om uw risico’s te spreiden. Dat kan door op verschillende momenten tot aankoop over te gaan, voor diverse soorten beleggingen binnen één categorie te kiezen of beleggingsproducten te combineren.
Een hoge rente, zonder koersschommelingen
Het is mogelijk! Investeren in obligaties met een zeer hoge rente waarbij IFH-Holding BV uw contractpartij is.
Wat levert het op als ik ga beginnen met beleggen?
Het korte antwoord is: dat is onzeker. Immers, in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Toch geldt over het algemeen dat als u voor de lange termijn vermogen wilt opbouwen, beleggen een succesvolle manier is om dat te bereiken. Koersen golven altijd, maar laten in de loop der jaren wel een stijgende lijn zien als het om de waarde van aandelen gaat. Heeft u op korte termijn geld nodig, dan is het verstandiger om het geld op een spaarrekening te zetten, zodat u er altijd bij kan. Schulden voldoen en een buffer voor onvoorziene omstandigheden opbouwen, hebben meer prioriteit dan het beginnen met beleggen om zo uw vermogen te doen groeien.
Heeft u inderdaad geld over? Beleggen voor beginners kan al vanaf een relatief klein bedrag. Ook zijn er tal van manieren om te investeren: van zeer defensief (waarbij u relatief weinig risico loopt op verlies van uw inzet) van zeer offensief (waarbij de risico’s veel groter zijn en u ook meer kans hebt op een hoog rendement).
Hoe te beleggen voor beginners
Beginnen met beleggen is eenvoudig. U kunt dit zelf doen, al dan niet met hulp van een adviseur. U bent verantwoordelijk voor al uw investeringsbeslissingen, maar deze adviseur geeft u wel de nodige handvatten om zo verstandig mogelijke besluiten te nemen die passen bij uw beleggingsprofiel.
Als u helemaal zelf gaat beginnen met beleggen, dus zonder advies, is het van cruciaal belang dat u de tijd neemt om de beurzen en financiële kranten in de gaten te houden en dat u weet waarin u belegt. Zo speelt u in op nieuws en feiten die invloed hebben op de koersen.
Het is ook mogelijk om het beheer van uw beleggingen volledig uit handen te geven. Een expert in beleggen neemt dan alle taken die gepaard gaan met het beleggen van u over. De vakterm hiervoor is vermogensbeheer. Er staan uiteraard kosten tegenover het inschakelen van een vermogensbeheerder, maar het bespaart u ook de nodige tijd.
Bovendien hoeft u geen kennisachterstand in te halen als u nog maar net gaat beginnen met beleggen. Vermogensbeheerders zijn altijd scherp op de economische ontwikkelingen. Ze grijpen in op uw portfolio als deze menen dat het goed is om bepaalde beleggingen te kopen of verkopen.
Beleggen is geen gokken
Beleggen brengt ontegenzeggelijk risico’s met zich mee. Zeker met een zeer offensief profiel loopt u het risico dat uw beleggingen minder waard worden dan op het moment dat u deze kocht. Toch is beleggen geen legale vorm van gokken. Als u zorgt voor een voldoende spreiding, dan is het risico dat u al uw geld verliest vrijwel nihil. Alleen al door te investeren in een beleggingsfonds zorgt u voor spreiding.
Verder is het belangrijk om in het achterhoofd te houden dat beleggen vaak vooral een goede investering is voor de lange termijn. Tien jaar is de minimale termijn om uw vermogen doorgaans substantieel te zien groeien. Heeft u het geld onverhoopt toch nodig? U bent altijd vrij om de beleggingsproducten te verkopen, ook al moet u dan (deels) verlies op uw beleggingen voor lief nemen.
Voor vragen of toezenden van het informatiedocument
Neem contact op
Heeft u nog vragen of wilt u vrijblijvend advies? Neem gerust contact met ons op.
IFH-Holding BV
Galvanistraat 23
3861 NJ Nijkerk
KVK 32058424