Sparen met Hoge Rente?

Sparen of beleggen: hier let u op

Home » Investeren » Sparen of beleggen: hier let u op

Als u na aftrek van uw leefkosten geld over heeft, dan kunt u ervoor kiezen om de rest van het vermogen te sparen of beleggen. Beleggen en sparen hebben ieder eigen kenmerken. Kort door de bocht geeft sparen u meer zekerheid, vooral op de korte termijn. Wanneer u voor een langere tijd – vanaf drie jaar – uw geld wil en kan parkeren, dan verkrijgt u door te beleggen over het algemeen meer rendement. Over het algemeen, want bij beleggen komen meer risico’s kijken dan bij sparen. Wilt u hulp bij uw keuze voor sparen of beleggen? Hieronder leest u wat sparen en beleggen is en wat de voor- en nadelen van iedere vorm van investeren is.

Wat is beleggen?

Beleggen is een vorm van investeren. Het doel van beleggen is om uw inzet meer waard te laten worden. Met andere woorden: om zoveel mogelijk rendement te behalen. Dat lukt enerzijds doordat het beleggingsproduct dat u koopt meer waard wordt in de loop der tijd (door stijgende koersen). Anderzijds krijgt u tussentijds soms winst uitgekeerd, wat in feite een tussentijdse bonus is. 

Door uw geld te beleggen, is het mogelijk om een hoger rendement te behalen dan met sparen. Daar staat een hoger risico tegenover. Dat risico draait vooral om de kans dat uw inzet daalt in waarde. Zolang u het product niet verkoopt, is dat in principe geen probleem. Het kan namelijk ook in korte tijd weer stijgen in waarde. Als u daarentegen de belegging moet verkopen, omdat u het geld nodig heeft, is het natuurlijk zonde om verlies te maken.

Beleggen is iets anders dan speculeren

De termen beleggen en speculeren worden meer dan eens door elkaar gehaald. Ten onrechte, want er zijn grote verschillen tussen beleggen en speculeren. Bij speculeren doet u als het ware voorspellingen over wat de koers in de toekomst (op korte termijn) gaat doen, bijvoorbeeld of de prijs van een bepaald aandeel gaat stijgen. Zo’n specifieke speculatie heet ook wel een optie. U loopt daarbij relatief veel risico, want als de prijs een andere lijn volgt dan u had voorspeld, levert u veel van uw inleg in. Daar staat tegenover dat u ook flinke rendementen kan behalen wanneer u het bij het juiste eind blijkt te hebben.

Bij beleggen bent u ook niet zeker van een bepaald rendement, maar weet u wel wat u in handen heeft, zoals een aandeel, obligatie of beleggingsfonds. De inleg kan dalen in waarde, maar de kans op een hoger rendement is bij beleggen groter dan bij geld sparen. Als u uw risico’s qua beleggen zoveel mogelijk wilt beperken, doet u er goed aan om te beleggen in fondsen waarbij de spreiding wereldwijd is. U kiest uw eigen beleggingsstrategie en -profiel. Met andere woorden: u stelt zelf uw pakket aan beleggingen samen, waarbij de ene investering meer risico’s met zich meebrengt dan de andere.

Sparen met Hoge Rente?
veilig-rendement

De voor- en nadelen van beleggen

Nog even de voor- en nadelen van beleggen op een rij:

De voordelen van beleggen: 

  • Bij het lang beleggen van uw inzet, is het mogelijk om een hoger rendement te behalen.
  • U hoeft niet over een groot vermogen te beschikken om te beleggen en het investeren is online snel geregeld.

De nadelen van beleggen:

  • Als u alleen voor de korte termijn belegt, loopt u een reëel risico dat de actuele waarde van uw investering tijdelijk lager is dan het door u ingelegde bedrag.
  • U krijgt soms dividend uitgekeerd, maar niet standaard. Ook ontvangt u doorgaans geen rente. Kortom: u krijgt tussentijds niet altijd extra inkomsten door beleggingen te houden.

Met het oog op deze voor- en nadelen, raden wij u aan om uitsluitend geld te beleggen als u het nu en in de nabije toekomst niet nodig heeft. Heeft u geen of weinig ervaring, dan bevelen we u daarbij aan om u te laten adviseren door een financieel (beleggings)adviseur.

Een hoge rente, zonder koersschommelingen

Het is mogelijk! Investeren in obligaties met een zeer hoge rente waarbij IFH-Holding BV uw contractpartij is.

waar gaat u in beleggen

Wat is sparen?

Om te beslissen of u gaat beleggen of sparen, is het handig om u ook bewust te zijn van wat sparen precies inhoudt. Als u geld spaart, dan parkeert u een bedrag op een spaarrekening bij een bank. De bank kan in feite doen met het geld wat deze wil, maar u bent ook vrij om het op te nemen op het moment dat het u uitkomt, zonder dat de inleg in waarde daalt of stijgt. Omdat u vrijwel altijd direct bij uw geld kan als u spaart, is dat handig wanneer u plotseling geld nodig heeft. Als u ineens een huis gaat kopen of een opleiding wilt volgen, bijvoorbeeld.

In ruil voor het op de spaarrekening zetten van een geldbedrag, ontvangt u rente. U kunt er ook voor kiezen om het geld voor korte of langere tijd vast te zetten. Hoe langer u toezegt dat u uw geld bij de bank parkeert, hoe meer rente u doorgaans ontvangt. U mag het bedrag dan dus niet vrij opnemen. Dit heet depositosparen. Depositosparen kan al vanaf een maand tot tien jaar.

Wanneer u gaat sparen, heeft u de mogelijkheid om te kiezen tussen een variabele of een vaste spaarrente. Als u voor een vaste spaarrente kiest, dan weet u ook zeker dat u een vast rendement behaalt. Dat is natuurlijk een prettige gedachte. Daar tegenover staat dat de rente op dit moment relatief laag staat. Daarom is het niet eenvoudig om vermogen op te bouwen door het rendement op een spaarrekening, zeker omdat er de afgelopen tijd weinig rem zat op de inflatie. Daar komt bij dat u mogelijk belasting betaalt op over vermogen. Het rendement moet dus wel behoorlijk zijn om de belasting en de rente te compenseren en idealiter uiteraard te overtreffen. Toch is het goed om iets van spaargeld achter de hand te hebben. Wanneer u niet over enig spaargeld kan beschikken om bepaalde onverwachte uitgaven op te vangen, dan kunt u beter sparen dan beleggen. Kortom: wij raden u aan om in ieder geval een buffer te hebben.

De voor- en nadelen van sparen

Net als beleggen, heeft sparen voor- en nadelen, die u hieronder opgesomd ziet staan. 

De voordelen van sparen:

  • Iedere cent die u spaart, behoudt zijn waarde en blijft op uw spaarrekening staan totdat u het geld opneemt. 
  • Wanneer een (Nederlandse) bank onverhoopt failliet gaat, is er geen nood aan de man wat betreft uw gespaarde geld tot een bedrag van € 100.000,-. Het depositogarantiestelsel garandeert onder voorwaarden dat u uw inleg zeker terugkrijgt. Dit regelt De Nederlandsche Bank.
  • Depositosparen levert u meer rente op, waardoor u meer rendement behaalt uit het door u gespaarde bedrag.

De nadelen van sparen:

  • Met lage spaarrentes ontvangt u ook een gering bedrag aan rente. Het gevolg hiervan is dat uw vermogen niet of nauwelijks groeit. Immers, als de inflatie de rente die u over het bedrag dat u spaart overtreft, daalt uw vermogen zelfs in waarde.
  • U kunt niet vrij beschikken over het ingelegde geld als u kiest voor depositosparen.

De verschillen tussen sparen en beleggen

De voornaamste verschillen tussen sparen en beleggen zijn het risico en het rendement. Met beleggen loopt u meer risico dat uw inleg minder waard wordt. Daar staat tegenover dat het verwachte rendement hoger ligt. Historisch gezien blijkt het zo te zijn dat u op de langere termijn met beleggen in beginsel hogere rendementen behaalt dan wanneer u kiest voor sparen.

Sparen of beleggen? Kiezen hoeft niet

Heeft u geld tot uw beschikking om te investeren, dan is het niet nodig om te kiezen tussen sparen of beleggen. U kunt kiezen voor sparen én beleggen. U bepaalt uiteraard zelf welk deel u spaart en welk deel u belegt, voor hoelang en tegen welke risico’s.

hoger rendement

Voor vragen of toezenden van het informatiedocument

Neem contact op

Heeft u nog vragen of wilt u vrijblijvend advies? Neem gerust contact met ons op.

IFH-Holding BV

Galvanistraat 23

3861 NJ Nijkerk

085 - 0270 271

info@ifh-holding.nl

KVK 32058424

Heeft u een vraag of
wilt u meer informatie?

Gebruik dan onderstaand formulier en ontvang persoonlijk en vrijblijvend informatie over onze obligaties.

Slide in vragen

"*" geeft vereiste velden aan

close-link