Sparen met Hoge Rente?

15.000 euro investeren

Home » Investeren » 15.000 euro investeren

Heeft u 15.000 euro om in te investeren? Wellicht staat dat bedrag nu op uw gewone bankrekening of op een spaarrekening, maar twijfelt u of u nu wel voldoende rendement behaalt of weet u dat u dat bedrag de komende tijd niet nodig hebt. Simpelweg sparen, levert tegenwoordig veelal minder op dan wanneer u het geld investeert in bijvoorbeeld aandelen, een eigen bedrijf of in vastgoed.

Wilt u 15.000 euro beleggen? Er zijn tal van manieren waarop u dat bedrag kan investeren om uw geld toch net iets of zelfs veel meer te laten opbrengen dan de huidige spaarrentes. Heeft u geen idee van de interessante mogelijkheden of twijfelt u tussen de opties die er zijn? Wij zetten acht mogelijkheden op een rij. Zo hopen we u te helpen met het kiezen van de voor u beste manier(en) om 15.000 euro te investeren.

Mogelijkheid 1: het uitlenen van 15.000 euro (of minder)

Als u geld op de bank hebt staan, dan leent u het bedrag in feite uit aan die bank. Alternatief kan u ervoor kiezen om 15.000 euro te investeren door het uit te lenen aan iemand anders. Denk aan een persoon die het geld wil gebruiken bij de aankoop van een woning, het opstarten van een eigen bedrijf, het voldoen van schulden of het financieren van de aanleg van een nieuwe tuin.

Het spreekt voor zich dat u niet met de eerste de beste in zee moet gaan als u geld uitleent. U kan bijvoorbeeld kiezen voor iemand die u goed kent, zoals een broer, vriend of nichtje. Leent u het geld uit aan een vreemde? Doe dan extra goed onderzoek voordat u het bedrag overmaakt. Het zou natuurlijk een domper zijn als het geld, plus de ‘lener’ van het geld, ineens verdwenen zijn. Ga na of de voor u onbekende persoon schulden heeft, of deze inkomsten heeft en in hoeverre deze in de gelegenheid is om het bedrag op een later moment aan u terug te betalen. Onverwachte tegenslagen kunnen ertoe leiden dat deze persoon niet meer in staat is om zich aan met u gemaakte afspraken te houden. Dat wilt u uiteraard voorkomen.

Heeft de andere partij een stabiel inkomen en voelt u intuïtief dat u deze persoon kan vertrouwen? Dan is het goed mogelijk om het geld uit te lenen. Voor u is het fijn dat er op deze manier geen tussenkomst nodig is van een derde partij, zoals een bank, die ook graag iets overhoudt aan de transactie. Als gevolg hiervan zijn de kosten voor u (en uw wederpartij) lager en verdient u meer, tenzij u alle extra kosten in mindering brengt over de vergoeding die uw wederpartij u verschuldigd is. Voor de lener van het geld kan het ook voordelig zijn om niet te lenen via een bank of een andere erkende financiële instantie, waarbij het altijd meer voeten in de aarde heeft voor u aan een lening komt. Het proces gaat sneller, is flexibeler en geeft minder administratieve verplichtingen.

Leg wel altijd de afspraken die u maakt schriftelijk vast. Dat geldt ook (misschien zelfs juist!) als u geld aan een bekende uitleent. U neemt in de overeenkomst onder andere op: het bedrag, het moment waarop u het bedrag wil terug wilt hebben, het rentepercentage dat u ontvangt ter compensatie en de momenten waarop u de rente uitgekeerd krijgt. Zorg dat beide partijen een handtekening zetten en over een exemplaar van het contract beschikken. Mocht er onverhoopt iets misgaan, dan heeft u in ieder geval de overeenkomst om op terug te vallen – of in het ergste geval om aan de rechter te laten zien.

Kent u niet iemand die behoefte heeft aan 15.000 euro? Investeren door geld uit te lenen aan een ander is ook online mogelijk. U maakt dan een account aan als investeerder en via het platform komt u in contact met potentiële geldleners. In Nederland zijn onder beleggers bijvoorbeeld bekend: Fast Invest, Mintos, Lender & Spender en Iuvo. 

Zoeken kan op bijvoorbeeld de tijd waarop u de investering hebt terugverdiend, wat het rendement is, hoe het geld gebruikt wordt en welke risico’s u loopt. Het investeren via een platform brengt wel met zich mee dat er kosten aan zijn verbonden. U verdient dus vaak iets minder dan dat u zou doen als u rechtstreeks geld uitleent.

Wees ook via een online platform scherp op degene aan wie u het geld uitleent. Onderzoek de wederpartij én het platform. Zo vergroot u namelijk de kans dat u het bedrag van 15.000 euro werkelijk goed investeert en beperkt u risico’s, zoals het verdwijnen van het bedrag.

Sparen met Hoge Rente?
veilig-rendement

Mogelijkheid 2: laat uw geld beheren door een derde partij

Misschien heeft u wel vermogen en wilt u 15.000 euro investeren, maar heeft u zelf totaal geen zin, tijd of behoefte om hier energie in te steken. Goed nieuws, want er zijn legio fondsen en portfolio’s die (betrouwbare) derde partijen en financiële instanties beheren. Als u daarvoor kiest, belegt u in tal van financiële instrumenten. Naar uw keuze zijn die afkomstig uit verschillende industrieën, zoals fossiele brandstoffen, retail of voeding. Als u daarvoor kiest, is uw portfolio zo divers dat u een lager risico hebt.

Uiteraard staat er tegenover het uitbesteden van het beheer van 15.000 euro wel een prijs. De hoogte ervan wisselt per aanbieder. U betaalt dus voor een stukje gemak of slim investeren als u zelf totaal geen verstand van zaken hebt. De tijd die u over hebt, vult u naar eigen wens in met werken, het huishouden of gewoonweg meer vrije tijd. De kans dat u op deze manier meer rendement behaalt dan met een spaarrekening neemt toe, ook al betaalt u beheerkosten.

Het is verstandig om u te verdiepen in de beheerder en het soort financiële instrumenten die deze aanbiedt. Hoe heeft deze in het verleden gepresteerd? In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst, maar geven wel een inkijkje in de prestaties en strategie van de beheerder. Vraag bijvoorbeeld na wat het gemiddelde rendement was van een bepaald fonds of portfolio tijdens voorbije jaren.

Bent u benieuwd naar de producten die beheerders zoal aanbieden? Voorbeelden zijn beleggingsfondsen, waaronder vastgoedfondsen en cryptomunten.

Cryptomunten

Iedereen heeft inmiddels wel eens van cryptomunten gehoord, maar toch is de markt van cryptomunten nog allerminst uitgekristalliseerd, laat staan stabiel. Ook is het zoeken naar de juiste aanbieders: omdat het toezicht nog beperkt is, loopt u een grotere kans om met een frauduleuze of onbetrouwbare partij in zee te gaan dan bij bijvoorbeeld het verhandelen van aandelen. Wees dus alert en zorgvuldig als u besluit 15.000 euro te investeren in cryptomunten, zoals Bitcoin, Ethereum, Zcash, Litecoin of andere cryptovaluta. 

De afgelopen jaren is gebleken dat de waarde van de cryptomunten heel sterk kan fluctueren. Megawinsten komen voor, maar het omgekeerde – een vrije val qua waarde – is ook geen unicum. Zorg dus dat u altijd een buffer houdt en niet uw hele hebben en houden in cryptovaluta belegt met het risico dat u het totale geïnvesteerde bedrag verliest zonder dat u aanspraak kan maken op terugbetaling.

Een voorbeeld van een digitaal handelsplatform voor digitale activa is het Gemini handelsplatform. Zij zijn sterk gefocust op veiligheid en vertrouwen, u hebt snel toegang tot de cryptomarkt, er zijn handige handelsfuncties voor zowel professionals als beginners en de opslag van crypto’s is toonaangevend veilig. Ook een goed bekend online handelsplatform is Coinbase. Daar kan u eenvoudig en op een goed beveiligde plek zelf handelen in tal van cryptovaluta.

Een hoge rente, zonder koersschommelingen

Het is mogelijk! Investeren in obligaties met een zeer hoge rente waarbij IFH-Holding BV uw contractpartij is.

waar gaat u in beleggen

Mogelijkheid 3: blijf sparen en kies voor een slimme tactiek

Bent u gehecht aan sparen via een spaarrekening? U kan ook 15.000 euro blijven investeren via spaarrekeningen. Het grootste voordeel van die keuze is dat uw spaargeld beheerd wordt door een erkende financiële instantie. Valt die om, dan krijgt u tot 100000 euro (per rekeninghouder en per bank) terug van De Nederlandsche Bank onder het depositogarantiestelsel.

Let op: niet alle ‘banken’ vallen automatisch onder het depositogarantiestelsel. Check dus goed waar u uw geld onderbrengt. Sommige online banken bieden hogere rentes dan wat u bij de meer traditionele banken gewend bent. In verhouding blijft de rente evenwel relatief laag. Eventueel kan u 15.000 euro investeren door het bedrag over meerdere spaarrekeningen bij verschillende banken te spreiden. Of u zet het voor een gedeelte voor een langere tijd vast, zodat u meer rente ontvangt dan als u het op iemand moment naar een betaalrekening kan overhevelen. Kijk eventueel over de grens als u de hoogste rentepercentages wil vinden. Maar pas ook op: deze vallen in ieder geval niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel.

Banken die bekend staan om hun aantrekkelijke rentepercentages op (deposito-)spaarrekeningen zijn BlueOrange Bank, Inbank, Privatbanka private spaarbank, Banco BNI Europa en Banco Privado Atlantico Europa. Wilt u op Europees niveau online de rentepercentages van verschillende banken vergelijken? Kijk dan op de website Raisin.

Mogelijkheid 4: 15.000 euro investeren in vastgoed

Een bedrag van bijvoorbeeld 15.000 euro beleggen in vastgoed is, in tegenstelling tot de cryptomunten, een eeuwenoude vorm van investeren. Ook als u kijkt naar wat een dergelijke investering u oplevert, is het een prima keuze om uw geld in stenen te beleggen. Dat komt onder meer doordat mensen altijd woonruimte nodig hebben. Natuurlijk zijn er economisch mindere tijden, waardoor de huizenprijzen kunnen dalen. Daar tegenover staan periodes waarin de prijzen van woningen stijgen – of zelfs door het dak gaan.

Door een huis te verhuren, kan u een regelmatige stroom aan inkomsten realiseren. U kan er ook voor kiezen om een huis te kopen, zelf op te knappen en het voor meer te verkopen. Of besteed alles uit en laat het geld op een passieve wijze binnenkomen. Zo kan u een verhuurmakelaar of een aannemer om een huis te laten opknappen inschakelen.

Natuurlijk is 15.000 euro investeren niet voldoende om een geheel huis mee te betalen. Toch is het mogelijk om te beleggen in onroerend goed. Dat doet u bijvoorbeeld door te participeren in een vastgoedproject en/of vastgoedfonds. Met andere woorden: u koopt bijvoorbeeld een (fictief) deel van een pand. Het is fictief, omdat u niet daadwerkelijk eigenaar bent van een bepaalde kamer, maar in feite als aandeelhouder participeert. In dat geval bent u dus mede-eigenaar. Dit brengt met zich mee dat u niet honderd procent zeggenschap hebt, maar in ieder geval rendement uit vastgoed behaalt. Dat levert waarschijnlijk meer op dan als u het bij een gewone spaarrekening houdt.


Daarbij komt de mogelijkheid om niet 15.000 euro te investeren in één vastgoedproject of -fonds. Juist door te spreiden en dus te kiezen voor plukjes van beleggingen op verschillende locaties die tot verschillende rendementen leiden, loopt u minder risico op verlies van een smak geld. Mocht de huizenmarkt onverhoopt instorten, dan wordt vastgoed relatief overal in Nederland minder waard. Wilt u ook dat risico indammen, dan is het aan te bevelen om te investeren in vastgoed in verschillende landen. Vastgoedfondsen die over het algemeen prima rendementen opleveren, goede spreidingen mogelijk maken en lage instapdrempels hanteren, zijn Corum en Synvest.

hoger rendement

Een hoge rente, zonder koersschommelingen

Het is mogelijk! Investeren in obligaties met een zeer hoge rente waarbij IFH-Holding BV uw contractpartij is.

Mogelijkheid 5: 15.000 euro actief beleggen in aandelen

Bent u bovenmatig geïnteresseerd in de aandelenmarkt? U kan 15.000 euro investeren door een erkend fonds of een bank in te schakelen en voor standaard beleggingsproducten te kiezen. U hoeft dan alleen maar geld in te leggen en ziet vanzelf of en hoeveel rendement uw inleg oplevert.

Heeft u de tijd en interesse, dan is het ook mogelijk om actief te handelen op de aandelenmarkt. Daarvoor opent u zelf een online account waarmee u aandelen kan kopen en verkopen. U hebt volledig de regie in handen en kan u aandelenportfolio naar hartenlust finetunen. 

Online handelsplatform

Er zijn meerdere online platformen waarop u zelf aandelen kan verhandelen. Een voorbeeld van zo een platform is eToro. Dat staat bekend om degelijke functionaliteiten, transparante voorwaarden en lage transactiekosten. Via eToro koopt u vanaf 200 euro aandelen, CFD’s (Contracts For Difference), ETF’s (Exchange-Traded Funds), grondstoffen, valutaparen, indices en degelijke kopen. eToro wordt wereldwijd in meer dan honderd landen door miljoenen mensen gebruikt. Zowel beginners als gevorderden maken van dit platform gebruik. De sociale online arena is een voorbeeld van de transparante wijze waarop eToro functioneert. U ziet in deze ‘arena’ precies hoe andere traders handelen. Handig als u wilt spieken hoe anderen het doen en zo hun strategie te ontdekken (en al dan niet te volgen). 

Let wel op: eToro is dan wel transparant, het blijkt dat 68 procent van de beleggers met een particuliere beleggersrekening geld verliest bij het handelen van CFD’s bij eToro. Kortom: als u niet weet hoe CFD’s werken, doet u er verstandiger aan u eerst verder te verdiepen dan dat u 15.000 euro gaat investeren in CFD’s, terwijl u eigenlijk niet al dit geld kan missen.

Ook goed bekend staat het online handelsplatform Freedom24. U hebt bij Freedom24 de keuze uit ongeveer een miljoen financiële instrumenten om in te handelen en te beleggen. Dat doet u tegen relatief scherpe voorwaarden in aandelen op de belangrijkste Amerikaanse, Europese en Aziatische beurzen. De interface wordt als gebruiksvriendelijk ervaren door zowel beginners als professionals. Wilt u Freedom24 een keer uitproberen, dan is er een gratis demo beschikbaar.

Blijft u handelen via een online handelsplatform, dan bent u wel transactiekosten kwijt. Met andere woorden: iedere keer dat u aandelen in- of verkoopt, betaalt u een procentuele vergoeding aan het platform. Relatief (ten opzichte van beheerders bijvoorbeeld) zijn die kosten evenwel vrij laag. Uiteraard is het wel zaak om genoeg winst te behalen op een aandeel om de kosten van het platform te dekken.

Als u nog maar weinig ervaring hebt met zelf aandelen verhandelen, dan is het aan te raden om u eerst verder te verdiepen in deze tak van sport. Er zijn legio opleidingen, cursussen, boeken en trainingen te volgen en lezen. Een aanrader om het onderzoek voor u makkelijker te maken, is het worden van abonnee van een kwalitatief hoogwaardig beursmagazine. Een Nederlands voorbeeld van zo’n magazine is Beurs Magazine. Dit verschijnt maandelijks en bevat allerlei informatie die ambitieuze beleggers in aandelen aanspreekt.

Actief beleggen in cryptomunten

Actief 15.000 euro beleggen hoeft natuurlijk niet per se in aandelen of andere traditionele vormen van investeren. Wilt u uw geld investeren in cryptovaluta? Coinbase en Gemini zijn goed bekend staande handelsplatformen. Zeker omdat crypto’s relatief zo nieuw zijn en de onzekerheid rondom koersschommelingen groter, kan u mogelijk uw voordeel doen door via een dergelijk platform te handelen.

Sparen met Hoge Rente?
Obligaties kopen

Mogelijkheid 6: richt uw eigen beleggingsfonds op om met 15.000 euro te investeren

U kan 15.000 euro ook investeren door zelf een beleggingsfonds op te richten. Dat doet u bijvoorbeeld via het investeringsplatform genaamd Motif. Via deze website is het als investeerder mogelijk om uw eigen unieke fonds (of zogenaamde motifs) op te zetten. U hebt daarbij alle vrijheid. Kies voor een fonds op basis van cryptovaluta of kies voor aandelen, obligaties of andere vormen van beleggingen. 

Wees uiteraard wel alert: u bent volledig zelf verantwoordelijk voor uw portfolio en u kan Motif niet aansprakelijk stellen als u uw inzet (deels) verliest, net als bij andere investeringsmogelijkheden.

Mogelijkheid 7: 15.000 euro investeren in uzelf

Geld investeren om er meer geld van te maken, dat is waar de meesten aan denken bij 15.000 euro beleggen (of een ander bedrag). Indirect doet u dat ook als u 15.000 euro investeert in uzelf. Of misschien krijgt u er niet eens geld voor terug, maar wel een gelukkiger leven. En dat is uiteindelijk nog meer waard.

Bij investeren in uzelf, kan u denken aan alles wat u kan doen zodat u uw kennis en vaardigheden verbetert en/of uw inzichten verhoogt. Hierdoor leeft u meer naar uw hart, verdient u meer geld en zit u beter in uw vel. Van het volgen van een opleiding tot het doorlopen van een coachtraject en van het maken van een droomreis tot het opstarten van uw eigen webshop: de mogelijkheden om 15.000 euro te investeren in uzelf zijn eindeloos.

Een opleiding behalen

Studies zijn er natuurlijk in allerlei soorten en maten. Als u bepaalde certificaten behaalt, dan vinden (potentiële) klanten u geloofwaardiger als zakelijke partner, of u nu coach bent, producten verkoopt of adviseur bent. Op verschillende manieren kan u anderen laten weten wat u zoal hebt gedaan qua werk en opleidingen, bijvoorbeeld via LinkedIn of uw website. Als u zelf iemand wilt inschakelen, kijkt u vermoedelijk ook eerst naar iemands track record. Een opleiding in dat onderwerp geeft u dan vast een gerustgesteld gevoel: diegene heeft verstand van zaken, zo is de aanname.

U kan zich online bijscholen, (volwassen) onderwijs of een training volgen of u aanmelden voor een workshop, in het binnen- of buitenland. Weet u niet waar u moet beginnen met zoeken? Dan is het wellicht een idee om te checken wat uw concurrenten of collega’s voor (extra) opleidingen hebben gevolgd. 

Bedenk ook: als u eenmaal meer geleerd hebt, is dat niet alleen goed voor uw cv, maar u steekt er als het goed is ook iets van op. Daar kan u uzelf én anderen mee helpen. U bent meer waard en verdient daardoor uiteindelijk ook meer geld in veel gevallen. Zo krijgt u uw geld, bijvoorbeeld als u besluit 15.000 euro te investeren, weer terug – en vaak zelfs nog meer dan dat.

Mogelijkheid 8: 15.000 euro investeren in het opzetten van uw eigen zaak

Voor het starten van een eigen bedrijf is soms geld nodig. Als u voorraden moet inkopen, een systeem wil bouwen of mensen in wil huren bijvoorbeeld. Door een bedrag van 15.000 euro te investeren in het starten van uw eigen bedrijf helpt u uzelf goed op weg.


Natuurlijk is geld alleen niet voldoende om uw bedrijf succesvol op te zetten. Het vergt kennis van de markt, doorzettingsvermogen en stressbestendigheid om als ondernemer aan de slag te zijn. Zeker als u nog niet over een klantenbestand beschikt, zijn geduld en vertrouwen nodig om niet te snel de moed te verliezen als u niet meteen (royaal) verdient aan uw eigen bedrijf. Een financiële buffer is dan ook welkom.

Een optie is het beginnen van uw eigen weblog. Dat hoeft dus niet direct een grootschalige business te zijn. Het delen van uw kennis of passie met anderen door te schrijven over een bepaald onderwerp, doet u bij wijze van spreken in de avonduren. Wellicht kan u hulp krijgen bij de marketing en het SEO-proof opstellen van teksten, zodat uw blogs ook daadwerkelijk worden gevonden. Merkt u dat uw blogs goed en steeds beter worden gelezen? Wellicht kan u er dan uiteindelijk ook geld mee verdienen.

15.000 euro investeren of niet?

De bovenstaande acht mogelijkheden hebben u hopelijk op weg geholpen als u 15.000 euro wilt investeren. Tegelijkertijd hoeft u geen druk te voelen om direct te handelen en zo meer te verdienen of meer expertise te creëren. Zeker als u schulden hebt, is het verstandig om die eerst af te lossen voordat u 15.000 euro gaat beleggen of dat bedrag steekt in een opleiding. 

Hebt u een keuze gemaakt voor een of meer van de investeringsmogelijkheden, ga dan ook niet met de eerste de beste in zee. Onderzoek goed of de partij bij of via wie u uw geld onderbrengt betrouwbaar is en al dan niet onder toezicht staat. Zo is 15.000 euro investeren niet onnodig risicovol.

Heeft u meer of minder te besteden? Wij geven ook graag advies bij andere investeringsbedragen:

waar gaat u in beleggen

Voor vragen of toezenden van het informatiedocument

Neem contact op

Heeft u nog vragen of wilt u vrijblijvend advies? Neem gerust contact met ons op.

IFH-Holding BV

Galvanistraat 23

3861 NJ Nijkerk

085 - 0270 271

info@ifh-holding.nl

KVK 32058424

Heeft u een vraag of
wilt u meer informatie?

Gebruik dan onderstaand formulier en ontvang persoonlijk en vrijblijvend informatie over onze obligaties.

Slide in vragen

"*" geeft vereiste velden aan

close-link